MVP BRNO - naše druhá výstava co se počítá

19.06.2010 21:22

 

Dnes jsme absoluvovali další výstavu. Byla to mezinárodní výstava psů všech plemen v Brně. Na tuto výstavu jsem se obzvlášť těšil, protože opět se mnou jela celá rodinka a taky proto, že tato výstava byla za předpokladu solidního výsledku druhá výstava nutná k uchovnění Amandy. Ráno jsem vstával kolem páté hodiny, šel vyvenčit Amandu, hodil tchýni do práce, nadělal svačiny a po zbuzení a vypravení mých holek jsme mohli konečně vyrazit směr Brno. Tentokrát jsme se lépe připravili a vzali s sebou vypůjčené rybářské židličky na sednutí, takže jsem si to odstál jen já. Stejně jsem pořád někde lítal.Cesta byla v pohodě, trvala něco málo přes hodinku. Novější vozítko jezdí zatím skvěle. Na místo jsme přijeli kolem osmé hodiny, takže jsme měli spoustu času se uvelebit a všechno si nachystat. Vybrali jsme si místečko docela dobré, jen na focení nic moc. Taky tak vypadají fotografie z výstavy. Byli jsme naproti oknům, tak se omlouváme za sníženou kvalitu snímků. Na výstavu bylo přihlášeno ceklem 55 stafbulíků. Nenastoupilo jich tolik, byly i nějaké absence. Posuzovala paní Hana Vojáčková - mimo jiné i poradkyně chovu stafordšírských bulteriérů v ČR. Nejdříve byli posuzováni všichni psi a potom přišli na řadu fenky. Paní rozhodčí posuzovala dle mého subjektivního názoru velice spravedlivě. Upřednostňovala vyvážené a kompaktní psy - ani moc velké a mohutné a ani vyzábliny, kterých je poslední dobou víc než je zdrávo. Po posouzení každé třídy vysvětlila divákům, jak ke svému rozhodnutí dospěla a proč hodnotila toho či onoho psa tak nebo tak. Při tom vysvětlování se pokaždé dívala na mě a na manželku, jako bychom byli ti nejzasvěcenější a nejznalejší lidi na výstavě. Moc se nám to líbilo a navíc se paní rozhodčí docela trefovala do našeho vkusu.

Po skončení vystavování všech psů nastoupili fenečky.  Zde byli narozdíl od psů taky třídy štěňat a dorost. Sledovali jsme je se zájmem, protože se nám moc líbili. A pak už jsme konečně  přišli na řadu my s Amandou. V naší třídě mladých byla jako vždy velká konkurence a jako obvykle to byla nejpočetnější třída plemene. Tentokrát jsme byli s Amandou na řadě jako první.  Amanda byla dnes lehce nervozní a pořád koukala po ostatních psech. Předváděla se nakonec ale docela slušně.

A jak jsme dopadli?

Známka: Velmi dobrý

Posudek: Téměř 13 měsíční fena, žíhaná s jemnější modelací hlavy, tmavým okem, korektním uchem, korektní horní i spodní linie, korektní předhrudí, korektní úhlení obou párů končetin, v pohybu fena sbíhá vpředu i vzadu.

S hodnocením Amandy jsem docela spokojený. Známku velmi dobrá dostala za sbíhavý pohyb , čož je věc, o které víme. Je dost pravděpodobné, že se jí tento nedostatek spraví až dospěje. Mám i lehkou výčitku sám k sobě, že toho pohybu moc nemá, i když má k dispozici velkou zahradu a pořád se s někým honí a dovádí. Není ale vyběhaná, protože to jako normální zaměstnaní lidé prostě nestíháme. Navíc máme baráček, takže práce pořád až nad hlavu. Kladu si ale za cíl na tom zapracovat, třeba v rámci hubnutí(mého). Uvidíme, jak často se donutím. Se známky velmi dobrá si nedělám žádné vrásky. Dnes ze 13 fen dostali pouze čtyři známku výborná a zbytek byl VD jako my a jedna fenečka dokonce D, kvůli nekorektním zoubkům.

Z výstavy mám celkově dobrý dojem a posuzování paní Vojáčkové se mi moc líbilo. Na výstavě jsme se potkali se spoustou známých, které jsme si již stačili udělat. Krom lidiček, co taky vystavovali, se na nás přišla podívat i sestřička Amandy - Aireen(Mia) s paničkou a její maminkou. Pokecali jsme, pomazlili se a natolik jsme se zabrali do hovorů, že jsme si Miu ani nevyfotili(sakra). Vyrostla z ní moc pěkná fenečka. Dál jsme si pěkně pokecali s MVDr. Josefem Klimešem, dlouholetým zkušeným chovatelem, který bydlí kousek od nás. Tento pán nebyl skoupý na slovo a docela mě, amatérovi radil co a jak a probrali jsme spoustu věcí. Než přišel na řadu(vystavoval svoji fenku Ume z Hambalek Bušín) jako poslední z naší třídy dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí.

Touto výstavou a obdrženou známkou VD, spolu s VD z klubovky jsme s Amandou splnili požadavky na uchovnění, co se týče výstav. Ještě budeme muset absoluvovat podzimní popisný svod a snad budeme mít chovnou fenu. Co se týče exteriéru, nemáme žádnou hvězdu, ale zase se za ni nemusíme stydět. krom těch nožiček, které se doufám ještě spraví, má Amanda bezvadnou postavu a vypadá fakt pěkně. Pohledů na stafbulíky je dnes víc a záleží celkem na momentálním trendu hodnocení a typů postav. Ted "letí" malé, hubené a černé fenky, které vypadají moc pěkně. Je ale docela možné, že za pár let zase poletí pěkně stavěné rozumně nasvalené barevné fenky a psi. Vývoj jde do předu a jako všechno kolem nás podléhá trendům.  Pro nás není až tak důležité, jak náš pes vypadá, ale co důležité je je to, jestli je zdravý a jestli má dobrou povahu. A to Amanda má. Exterier se bude dál vyvíjet, ale požadavek na bezvadnou, vyrovnanou a přátelskou povahu tu bude pořád. Amanda má v rodokmenu moře zvučných jmen a má výborné předpoklady být perfektním rodinným psem všestranně upotřebitelným v mnoha směrech, o čemž se přesvědčujeme dnes a denně. Těchto předpokladů hodláme využít  budeme se snažit Amandu vést i pracovně. Ta povaha se prostě musí využít. A až budeme vybírat krycího psa pro případná štěňata, budeme se dívat hlavně na zdraví a povahu a teprve potom na rodokmen a tituli. Chceme, aby případné naše odchovi přinášeli svým páníčkům jen samou radost a abychom se za ně nikdy nemuseli stydět. Pevně věřím, že se nám to povede.

Pár ne moc kvalitních fotografií z dnešní výstavy je ZDE